О идентитету

Идентитет представља природу изражавајући њено биће. Њиме се одређује разлог и циљ, т.ј. смисао постојања и из њега, као из почетне и уједно коначне речи о стварима, произилази свеукупна синонимност именовања, узрочности и разликовања, односно, својеврсни субјективитет и судбина сваког суштаства.

Јер идентитет је задња инстанца суштине и устројство вере као учитељице узајамног прилагођавања. Њиме се означава воља, симболизују заложбе и субјективишу догађања у стварности. Он афирмише изворно назначење и савршену намену створења, дајући спаситељан закон, заповедима и наређењима, кроз примере склада и упутства ка равнотежи, неразумнима, а проповедима пристојности и подвигом умећа, о месту и улози у достојанству и части, разумнима, т.ј. о апсолутном бићу њихове природе у Премудрости Божјој, свима њима.

Сам по себи, идентитет потиче из непоимљиве, Светотроично-личносне Божје природе. У њему се остварује јединство и узајамни склад свега постојећег, изражавајући узвишено добробитне пориве својствене божанству и Његовом стваралаштву. Идентитет је у ствари, једини предмет благодати у коме се савршава дар љубави Божје, која се као апсолутно ненасилна воља распредељује феноменологијом хришћанске личности, проничући и избављујући сву уподобљену стварност облицима благовидног идентитета.

Будући да идентитет испољава биће одрећеном егзистенцијалном амбијенту, подражавање идентитета не може произвести суштину коју исти представља, због чега, пука је симулација идентитета, без способности учествовања у његовој природи, најобичнија камелеонска маскарада којом постајемо чиниоци варљиво прерушеног привида.

Сва су речита (словесна) створења бесмртна, односно, природно самобитна, суверена и субјективна бића, енергетски неограничено артикулативна и непосредно надовезана на божанску благодат, коју својим расположењем, добровољно сведоче и правилно спроводе или лажним идентитетом изопачују и сквернаве. Благодат је оличење љубави, лепотом и милошћу и она се не поприма односом, понашањем, субјективношћу или свиме осталим што се именује идентитетом, већ унунташњим настројењем према истини и доброти, т.ј. благодати божанске љубави.

Према томе, јединство словесних бића је унутрашње и остварује се у њима самима, усаглашавањем њихове личносности, свесним учешћем у речима и делу божанствености, приопћивим благодаћу Слова Божјег, исцело предатог личношћу Сина Божјег, нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа.

Због свега тоа, идентитет не може бити сматран и уважаван самим бићем, већ симболичном, т.ј. искреном и непосредном манифестацијом нечијег благородства, васпостављеног суштаственим сједињењем уподобљене личности, мимо којег, податци нашег постојања остају пусто празнословље.

Времени и вечни идентитет су у напоредној органској вези, ради чега, ниједан од њих не може бити симулиран, нити, наметнут, а још мање, произведен или фабрикован, већ само, истинитим и добрим примопредањем усвојен или обмањивим одрицањем и злурадим ограђивањем, одбачен.

Генеза племена и историја народа и језика, несумњиво има свој континуум и консеквенце у вечности, тако да, произвољно и идеолошко идентификовање, као насилан упад у историји, неминовно бива пропраћен обратним настаном, т.ј. отпадањем из перспективе вечности.

Непоткрепљиве идентификациске идеје воде у још веће идентитетске кризе, које су иманентно стање сваког агностичког друштва. Мноштво наших сувременика трате лавовски део својих живота у потрази аргументованих сазнања за поткрепу медиокритетски подметнутог и прелестљивог временог идентитета, острашћујући и отупљујући своја духовна чула и способности поистовећивања с васцелим човечанством у Бога.

Логична последица апостазије целих народа је њихово појединачно обезличење, а затим и губитак колективног етничког идентитета, што гура човечанство у посветовњачење, тзв. глобализам у друштвеном и синкретизам у духовном животу последњих времена.

Advertisements
This entry was posted in на српском језику. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s